Tinker Travel failliet verklaard

14-06-2017

Taxidienst Tinker is failliet verklaard nadat het onlangs zwaar in de financiële problemen raakte. De vervoermakelaar moest onder meer nog tonnen betalen aan zo’n 600 taxibedrijven die voor Tinker ritten hadden gereden.

De mogelijkheid om maanden of zelfs een jaar van tevoren te boeken, hielp ook bij het aanbieden van de ritten tegen lagere tarieven. Tinker begon in Nederland, België en Duitsland en was de laatste jaren naar eigen zeggen in heel Europa actief.

Onderaannemers

De problemen ontstonden doordat Tinker fors heeft investeerde in een zogenaamde IATA-code voor luchtvaartmaatschappijen, zoals KL van KLM. Met zo’n code kon Tinker luchtvaartmaatschappij worden, zodat het zijn model ook in de lucht toe kon gaan passen. De toegevoegde waarde van Tinker zou dan zijn dat het de hele reis van huis tot bestemming kan aanbieden, dus inclusief taxitransfer en vlucht. Zoals op de wegen taxibedrijven als onderaannemers voor Tinker werken, zouden luchtvaartmaatschappijen dat in de lucht moeten gaan doen.

Van deze stap werd een enorme omzetgroei verwacht, maar omdat de IATA-code maar niet loskwam, gebeurde het omgekeerde. Tinker kon niet meer aan zijn verplichtingen jegens taxibedrijven, personeel en anderen voldoen. De tekorten liepen daardoor al snel op naar 2,5 miljoen euro, en dat was de stand ruim een maand geleden. Het taxivervoer via Tinker was toen al lang tot stilstand gekomen. Minstens twee taxibedrijven moesten nog meer dan 50.000 euro krijgen. Geboekte ritten werden met een mailtje aan de consument geannuleerd, zonder dat het al betaalde geld werd teruggegeven.

Bewust of onbewust wanbeleid

De aangetrokken crisismanager Theo Terdu zag in een faillissement geen oplossing. Samen met andere betrokkenen die nog in Tinker geloofden zette hij in op een reanimatie van het in zwaar weer verkerende bedrijf. Het is echter niet gelukt om Tinker in zijn huidige vorm voort te zetten. Wat ongetwijfeld niet hielp, is dat er de laatste tijd onderzoek werd gedaan naar bewust of onbewust wanbeleid bij Tinker. Dat het bedrijf zo goed als niet bereikbaar was voor de gedupeerde taxibedrijven en consumenten, heeft het bedrijf bovendien veel goodwill gekost.

Tinker Travel is dinsdag door de rechtbank failliet verklaard. Op zo’n korte termijn valt er nog weinig te zeggen over de precieze oorzaken en gevolgen van het faillissement. Dat is iets waar de curator onderzoek naar zal doen. In een faillissementsonderzoek zal ook worden bekeken of er grond is voor een doorstart en of er wellicht onrechtmatig is gehandeld in de bedrijfsvoering.

Bron