Taxicentrales in vier grote steden lanceren taxi-app: AppAcab

31-03-2015
taxi app uber

Taxicentrales in vier grote steden lanceren taxi-app: AppAcab

De taxicentrales van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht lanceren gezamenlijk een nieuwe taxi-app: AppAcab. Vanaf 1 mei kunnen klanten de nieuwe applicatie gebruiken. Het samenwerkingsverband staat open voor taxibedrijven uit andere Nederlandse steden die zich willen aansluiten. ”We hopen op termijn op zo’n twintig aangesloten steden”, aldus directeur Sjaak de Winter van de Rotterdamse Taxi Centrale, één van de initiatiefnemers. De bekendmaking van de innovatie vond vrijdag plaats bij het mobiliteitscongres Van Portier tot Portier, dat georganiseerd werd door reizigersorganisatie Rover in Hilversum, op het hoofdkantoor van vervoersbedrijf Connexxion.

De vier bedrijven die per 1 mei gaan starten, zijn de Utrechtse Taxi Centrale (UTC), de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), de Haagse Taxi Mobilofoon Centrale (HTMC) en de RTC. Sterk punt van de nieuwe app is onder meer dat uitsluitend met gerenommeerde taxibedrijven wordt gewerkt. De chauffeurs zijn dus in het bezit van de benodigde vergunningen en diploma’s.

Kwaliteit

”Er is altijd een garantie van kwaliteit”, zegt De Winter. ”Als gebruiker hoef je bijvoorbeeld niet te twijfelen of je wel verzekerd bent.” Tevens zit er in de app een ratingsysteem verwerkt, waardoor elke rit beoordeeld kan worden en is sprake van een bemande backoffice. Ook moet de nieuwe toepassing veel betaalgemak bieden aan klanten. Afrekenen kan met contant geld, met de pinpas of creditcard. Tevens kan via iDeal worden betaald.

Moeten mensen de innovatie zien als het antwoord op UberPop? ”Nee”, zegt de RTC-directeur. ”We zijn al ruim twee jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de app. Toen was UberPop in Nederland nog niet actief.”

Uitbreiding

AppAcab biedt taxi-ondernemingen uit andere steden de optie om zich aan te sluiten. De bedrijven mogen hun eigen marketing en strategie blijven voeren en zijn niet gebonden aan een vastgesteld prijsbeleid. Ieder bedrijf mag zijn eigen prijzen blijven bepalen. ”UTC heeft bijvoorbeeld het beleid dat je als klant voor een reis binnen Utrecht nooit meer dan 12,50 euro betaalt. Dat blijft gewoon bestaan.”

Uiteindelijk moet de nieuwe app voor het gehele land beschikbaar komen. ”We willen gemak bieden voor de klant. Hij kan hierdoor met één app terecht in verschillende steden. Dus als hij voor het eerst in een stad komt, kan hij toch van een bekende toepassing gebruikmaken.” De applicatie is momenteel nog niet beschikbaar. De lancering vindt plaats op 1 mei.