Taxi-chaos op Schiphol: situatie wordt onhoudbaar

14-11-2015
taxi nijmegen schiphol

Taxi-ronselaars zorgen voor chaotische toestanden op Schiphol. Reizigers worden in de val gelokt, chauffeurs van bonafide taxibedrijven worden onheus bejegend en bedreigd. "Dit wordt zo langzamerhand een onhoudbare situatie", zegt Martijn van..

Taxi-ronselaars zorgen voor chaotische toestanden op Schiphol. Reizigers worden in de val gelokt, chauffeurs van bonafide taxibedrijven worden onheus bejegend en bedreigd. "Dit wordt zo langzamerhand een onhoudbare situatie", zegt Martijn van Leeuwen van het taxibedrijf BIOSgroep.

De BIOSgroep is een van de taxibedrijven die een speciale vergunning heeft om bij de aankomsthal van Schiphol passagiers op te pikken. Sinds half april mogen door een uitspraak van het gerechtshof ook taxichauffeurs zonder extra vergunning rijden op Schiphol.

Openbare weg
Voor de aankomsthal zijn drie rijstroken. Eentje voor de taxi's met Schipholconcessie, eentje voor bussen en een openbare weg. Daar mogen alle taxichauffeurs sinds half april hun diensten aanbieden.

Daarbij houden ze zich niet aan de regels, zegt ook luchthaven Schiphol. Er wordt op de stoep gevochten om klanten, bevestigt een woordvoerder berichten in de Telegraaf

Ook proberen ronselaars reizigers op te pikken in de aankomsthal, wat niet mag. Wie weigert wordt voor rotte vis uitgemaakt, zegt Van Leeuwen. 

'Geen New Delhi'
Volgens Van Leeuwen moet Schiphol met de gemeente Haarlemmermeer om de tafel gaan om de situatie op te lossen. Schiphol zegt al in overleg te zijn met de gemeente en erkent dat de huidige situatie niet door de beugel kan. "Het mag hier niet zo zijn als in New Delhi", zegt een woordvoerder van Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer vindt niet dat er sprake is van chaos, maar wil wel met Schiphol kijken naar een oplossing 'die ook juridisch standhoudt'.

Schipholtaxichauffeurs hebben afgelopen zomer actie gevoerd tegen de ronselaars. Zo deden ze in september een langzaamaanactie op de A4 waardoor een lange file ontstond.

Bron