Plan voor pop-up park op Stationsplein

26-06-2017

Er wordt al jaren om geroepen: meer groen in de binnenstad. Zeker op het Kelfkensbos, de Burchtstraat , de Stikke Hezelstraat en het Stationsplein. Realisering lijkt echter lastiger dan gedacht. Het dichtstbij is nu een groen Stationsplein.

Wethouder Ben van Hees verwacht binnen enkele weken plannen te kunnen presenteren voor een pop-up park voor het station.

Kaal

Het gaat hier om tijdelijk groen dat makkelijk kan worden verplaatst. Eerder zijn op dit plein voor het voormalig kantoorgebouw Metterswane  al enkele vaste bomen geplant, maar het oogt nog steeds heel kaal. 

Kortste route

Van Hees wil de aanleg van dit park combineren met een vergroening van de looproute vanaf het centraal  station over de Burgemeester Hustinxstraat richting Bloemerstraat en Plein 1944. Vanuit het station is dit de kortste route naar het centrum, maar de straten nodigen wandelaars niet uit dit traject te kiezen. De vergroening van deze route wordt gecombineerd met een aanpassing van het Quackplein. De oversteken voor voetgangers en fietsers worden hier flink verbeterd. De verkeerslichten worden ook vervangen en gemoderniseerd.

Gecompliceerd

In het najaar verwacht Van Hees ook nog enkele bomen te kunnen planten in de Stikke Hezelstraat. Ondernemers hebben daar al enkele  malen om gevraagd. Op deze helling is met name de watervoorziening voor de bomen echter nogal gecompliceerd. Er wordt nu nagedacht over goede oplossingen hiervoor.

Hinderpaal

Minder optimistisch is de wethouder over de vergroening van het Kelfkensbos en de Burchtstraat. De markt en evenementen zijn toch een 'hinderpaal' voor een mooie groene invulling. Er wordt daarom gedacht aan verrijdbaar groen, maar dat is kostbaar. Alleen al voor de markt zou dit groen dan zeker twee maal in de week weggehaald  en teruggeplaatst moeten worden. Van Hees wil nu eerst de recent gestarte discussie over de toekomst van de markt afwachten voordat hij een besluit neemt over extra groen in de Burchtstraat en op het Kelfkensbos.

Bron