NS test nieuwe stationspoortjes in Nijmegen

16-12-2016

Op het station in Nijmegen is woensdag en donderdag geoefend met het nieuwe poortjessysteem. Hierbij kunnen reizigers niet het perron op komen zonder hun ov-chipkaart voor een registratiepaal te houden. Een gesloten poortje verspert dan de weg.

Lastig? „Integendeel, het scheelt me geld", zegt treinreizigster Trees den Brok. 

Zwart reizen
In Nederland staan al op tientallen stations dergelijke 'tolpoortjes'. Die moeten voorkomen dat reizigers zwart reizen. Den Brok is er blij mee: „Ik ben wel eens in de trein gestapt zonder te betalen. Ik was vergeten in te checken. Dat kan nu niet. Dat scheelt in boetes."

Minder enthousiast
Reiziger Tjeu van Ingen, rolkoffer aan de rechterhand, is minder enthousiast. „Ik moet met dezelfde hand mijn koffer dragen én mijn ov-chipkaart klaar houden. Dat is lastig." Bij een oudere mevrouw blijven de poortjes gesloten, hoezeer ze ook zwaait met haar chipkaart. Een NS-medewerkster ziet al gauw wat het probleem is. „U heeft uw kaart nog niet geactiveerd. Dat moet eerst."

Geen grote problemen
Een enkeling heeft niet door dat hij incheckt bij de NS, terwijl hij met Arriva wil reizen. Een mevrouw kan even niet de toegangspoort vinden waar je met een papieren e-ticket kunt inchecken. „Maar echt grote problemen zijn niet aan het licht gekomen", laat een woordvoerster weten. De kans is volgens haar groot dat de poortjes op de afgesproken datum, 27 december, definitief 'live' gaan.

Bron