Hotel Belvoir Nijmegen sluit permanent

22-06-2020

NIJMEGEN - Het markante hotel Belvoir aan de rand van de Nijmeegse binnenstad gaat op 1 juli dicht. De coronacrisis doet het hotel de das om, maar de zaken liepen al langer slecht. Het hotel kent een lange geschiedenis van financiële problemen.

Volgens de directie liggen de prijzen van hotelkamers in Nijmegen te laag. ,,Een gezonde kamerprijs ligt tussen de 75 en 100 euro, maar daarvoor kregen we de kamers niet verhuurd”, zegt operationeel directeur David Dreese van hotelketen Amrâth Hotels, waaronder Belvoir valt. 

Wie volgende week wil overnachten in het hotel kan dat al voor 69 euro doen. Het hotel, dat 78 kamers telt, stuntte met goedkope arrangementen. ,,De prijsstelling van kamers in deze regio is niet te handhaven.”

Tot na Vierdaagse open


Het restaurant bij hotel Belvoir, brasserie Charlemagne, gaat dicht. Ook de vergaderzalen sluiten: het levert niet voldoende op. foto Gerben Grotenhuis HOtel Belvoir gaat binnekort dicht en word een Bed & breakfast © Gerben Grotenhuis

De directeur zegt dat er al minstens vier jaar discussie is over het sluiten van het Nijmeegse hotel, dat het vooral moest hebben van toerisme. ,,De zakenmensen die door de week kwamen, bleven de laatste jaren weg. Begin dit jaar hebben we gezegd dat we het hotel tot na de Vierdaagse zouden open houden, maar toen kwam corona.” 

De financiële problemen passen in een lange geschiedenis van geldzorgen rond het hotel. Al vier jaar na de opening in 1980 vroeg de directie financiële hulp van de gemeente en provincie en in 1985 greep de bank in. Het hotel was toen nog vooral op zakenmensen gericht. 

De vermogende belegger Giovanni van Eijl lijfde het hotel in 1999 in en bracht het onder bij zijn Amrâth Hotels, een keten met vijftien hotels, waaronder het Kurhaus in Scheveningen. Er volgde een opknapbeurt en de aandacht werd verlegd naar toerisme.

26 banen

General manager Mark Renfurm zegt dat het voor het personeel geen verrassing was dat het doek viel. ,,Maar we zijn er allemaal een beetje kapot van.” Vijf vaste medewerkers, zeven tijdelijke krachten en veertien extern ingehuurde personeelsleden verliezen hun werk. Een van de personeelsleden is al sinds 1989 in dienst van het hotel. De hotelketen heeft het personeel aangeboden om bij een andere vestiging te gaan werken.

Het hotelgedeelte van het pand aan de Graadt van Roggenstraat is eigendom van Amrâth. De bovengelegen appartementen hebben een andere eigenaar. Wat er met het hotel gaat gebeuren, is nog niet besloten. Dreese: ,,Mogelijk komt er een koper of worden er appartementen in het hotel ontwikkeld.”

Het hotel heeft een bescheiden zwembad, waarvan behalve hotelgasten vooral bewoners van de appartementen gebruikmaakten. Het bad is per 1 juli gesloten. ,,Maar ik weet niet of dat voor altijd zo is.”

Bron