Duizenden mensen ondertekenen Uberpop-petitie

14-04-2015
uber app

Uber Nederland is een petitie gestart tegen het verbod op particulierendienst Uberpop. Het bedrijf mailde vanmorgen gebruikers met de vraag de petitie te tekenen. Binnen korte tijd was de petitie al door duizenden mensen ondertekend.

Uber Nederland is een petitie gestart tegen het verbod op particulierendienst Uberpop. Het bedrijf mailde vanmorgen gebruikers met de vraag de petitie te tekenen. Binnen korte tijd was de petitie al door duizenden mensen ondertekend.

Opvallend is dat Uber in de mail oproept zich actief in te zetten voor 'meerijden'. Uberpop is begonnen als meerijdienst, maar in de praktijk gaat het om autobezitters die hun auto inzetten als taxi - zonder de juiste vergunningen. 

Uberpop is afgelopen jaar illegaal verklaard, maar het bedrijf is in hoger beroep gegaan. Ondertussen blijft Uber de dienst aanbieden en worden potentiële chauffeurs bestookt met aanmoedigingen hun zichzelf beschikbaar te stellen.

Taxicentrale TCA noemt de oproep een zoveelste blijk van de brutaliteit van Uber. Richard Olling van TCA heeft de oproep met verbazing gelezen. 'Het raakt kant noch wal, deze mensen overtreden gewoon de wet en ze stoten eerlijke chauffeurs het brood uit de mond.'

Nieuwe wetgeving
De petitie komt voor de behandeling van de nieuwe Taxiwet in de Tweede Kamer, waarschijnlijk later deze maand. In de mail wordt hier ook naar verwezen. 'De overheid werkt aan nieuwe wetgeving met ruimte voor innovatie, zoals Uberpop, maar dat kan zo nog een paar jaar duren,' schrijft Uber. 'Ondertussen doet de inspectiedienst ILT er alles aan om Uberpop te stoppen op basis van verouderde wetgeving.'

Overigens is het nog niet duidelijk of tijdens de behandeling van de nieuwe Taxiwet bespreking van diensten als Uberpop worden meegenomen. Volgens Uber blijkt uit informele gesprekken dat 'veel Kamerleden' positief staan tegenover de dienst.

Uber vraagt Nederlanders de overheid te verzoeken Uberpop door te laten rijden via een tijdelijk oplossing. ILT heeft diverse malen boetes uitgedeeld en inmiddels een inval gedaan bij Uber Nederland omdat het bedrijf zich niet aan het verbod op Uberpop houdt. Vrijdag moeten drie betrapte Uberpoppers voor de politierechter verschijnen.

Bron