Airport Weeze verwacht lichte groei dankzij aantrekken economie

12-01-2017

De economie trekt aan en er wordt vaker gevlogen. Daarom verwacht Airport Weeze, bij Nijmegen de grens over, een lichte groei.

De luchthaven, eigendom van de Ubbergse ondernemer Herman Buurman, draait inmiddels met een redelijke winst. Na jarenlang aanloopverliezen genoteerd te hebben, werd er in 2015 op een omzet van 22 miljoen euro 2,3 miljoen winst geboekt.

Groei
Airport Weeze denkt deze cijfers de komende jaren vast te kunnen blijven houden. Met dank aan 1,9 miljoen passagiers die er jaarlijks door de vertrek- en aankomsthal komen, zegt bedrijfsleider Ludger van Bebber. De maximale capaciteit van het vliegveld is 3,5 miljoen passagiers per jaar. Van Bebber verwacht de komende jaren te zullen doorgroeien naar 2,5 miljoen passagiers.

Ticettax
Dat de maximale capaciteit niet gehaald wordt, wijt Van Bebber aan het feit dat Duitsland – anders dan in Nederland – luchthavens extra belast met de zogenaamde tickettax. Dat maakt een vliegticket 7 tot 8 euro duurder; voor een aantal reizigers maakt dat toch net het verschil. „In 2010 hebben we al eens winst gemaakt”, zegt Van Bebber. „Vervolgens werd de tickettax ingevoerd en dat zagen we meteen in de aantallen passagiers terug. Vergeet niet: 40 procent van onze passagiers komt uit Nederland waar dus een lager belastingtarief geldt. Door goed op de kosten te letten kon de luchthaven een positief resultaat neerzetten.”

Crisistijd
Airport Weeze, goed voor duizend banen, heeft de crisis trouwens behoorlijk doorstaan. „Wij kregen het zelfs drukker”, zegt Van Bebber. „In crisistijd kijken mensen een eindje verder of het niet goedkoper kan. Die kwamen bij ons (lees: Ryanair) uit. Nu ze wat meer in de portemonnee hebben, verwachten we dat ze blijven komen.”

Bron